Bouwen van een milieuvriendelijke woning

Bent u bezig met het bouwen of verbouwen van uw woning, en wilt u dit zo milieubewust mogelijk aanpakken? U kunt een aantal maatregelen nemen voor een zo milieuvriendelijk mogelijke bouw van uw woning. Zo is het belangrijk om te letten op het materiaal dat u kiest, zo veel mogelijk antieke bouwmaterialen te hergebruiken en ook te letten op groen om en zelfs op uw woning. In dit blog vertellen we er meer over.

1. Kies verantwoorde materialen

Wanneer u een planning maakt voor het (ver)bouwen van uw woning, is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar de materialen die u gaat gebruiken. Zo weet u welke materialen wel en niet milieuvriendelijk zijn. Veel klussen worden bijvoorbeeld uitgevoerd met hout. Koop hierbij bewust hout van leveranciers die erop letten dat bossen niet onnodig onder druk gezet worden, en die op een verantwoorde wijze verwerkt zijn. Informeer ook naar de meest geschikte houtsoort voor elke klus, om zo het hout te kiezen met de langste levensduur. Ten slotte adviseren we om hout te kopen van Europese afkomst. Naast hout kunt u ook naar de andere materialen die gebruikt worden onderzoek doen.

2. Maak gebruik van antiek

Een manier om er zeker van te zijn dat u een milieubewuste keuze maakt, is door antieke bouwmaterialen te gebruiken. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in antiek die bouwmaterialen halen uit panden die bijvoorbeeld gesloopt moeten worden. Hierbij kunt u denken aan oude kloosters, scholen en boerderijen. De materialen die voor deze gebouwen gebruikt werden, waren vaak van hogere kwaliteit dan de materialen van gewone woningen. Bovendien zijn ze zeer decoratief. In plaats van nieuwe producten te kopen, kunt u deze antieke bouwmaterialen een tweede leven geven. Zo worden ze niet weggegooid, en is er ook geen sprake van een vervuilend productieproces.

3. Let op groen

Als laatste punt willen we u nog aanraden om goed te letten op het groen rondom, en zelfs op, uw woning. Doordat steeds meer tuinen voorzien zijn van bestrating, en minder van planten, kan regenwater niet meer goed afgevoerd worden. Plaats daarom genoeg planten in uw tuin, en zorg voor een watervriendelijke tuin. Wat op het moment ook helemaal trendy is: een groendak. Door planten op het dak te laten plaatsen kunt u wateroverlast beperken en draagt u bij aan een gezonde leefomgeving. Ook werkt het isolerend. Vraag vooraf wat de mogelijkheden voor een groendak zijn.

Heeft u nog tips voor het milieubewust bouwen van een woning? Wij horen het graag! Neem hiervoor contact met ons op.

Categorie├źn: Bouw en constructie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *