Een draaibank, wat is dat?

Wie iemand kent die veel klust, heeft er vast wel eens van gehoord: een draaibank. Maar wat is dat precies en waar wordt deze voor gebruikt? In dit blogartikel leest u meer over de draaibank en zijn functies in de werkplaats.

Waar wordt een draaibank voor gebruikt?

Een draaibank is een bewerkingsmachine die wordt gebruikt om een metalen werkstuk rond een rotatie-as te draaien en te bewerken met het gereedschap waarmee deze is uitgerust. Hierdoor wordt het metaal verspaand en vormgegeven om uiteindelijk een symmetrisch product af te leveren. Een draaibank bestaat meestal uit de volgende componenten:

  • Het (gietijzeren) frame
  • Gereedschappen
  • Geleidingen voor gereedschapssledes
  • Besturing
  • Aandrijving

Computergestuurde draaibank

Een computergestuurde draaibank wordt ook wel een CNC-draaibank genoemd. Bij dit type draaibank worden de gereedschapsbewegingen bestuurd door een computerprogramma dat nauwkeurig kan worden ingesteld. De afkorting CNC staat voor ‘Computer Numeric Control’. Enkele voordelen van een computergestuurde draaibank zijn onder meer een automatisering van het productieproces, een hogere nauwkeurigheid en een constante kwaliteit. Het werken met een computergestuurde draaibank vereist echter wel enige opleiding en brengt hoge investeringskosten met zich mee.

Conventionele draaibank

Een draaibank die niet computergestuurd wordt, wordt een conventionele draaibank genoemd. Hier bestaan verschillende uitvoeringen van, zoals de revolverkopdraaibank, de centerdraaibank, de kopieerdraaibank, de kopdraaibank en de carrouseldraaibank.

Automatische draaibanken

Voor het verspanen en maken van grote productieseries worden vaak automatische draaibanken gebruikt. Dit zijn doorgaans draaiautomaten, langdraaiautomaten en meerspindelautomaten. Van al deze modellen bestaan zowel conventionele als computergestuurde uitvoeringen.

Zelf staal laten verspanen?

Heeft u zelf een project op komst en wilt u uw eigen stuk staal verspanen of bewerken? Neem dan contact op met een expert bij u in de buurt. Deze kan u grondig adviseren over de te gebruiken methodes en kan u bovendien tot in de puntjes helpen met het ontwerpen van uw product.

Wilt u meer weten over draaibanken en metaalbewerking of tips en positieve ervaringen delen met ons? Dit kan via ons contactformulier!

Categorie├źn: Bouw en constructie