Wanneer en hoe isoleer ik mijn garage?

Heeft u een garage waar het ‘s winters standaard steenkoud is en in de zomer juist buitengewoon warm? Dat kan goed zijn, want van dit soort garages zijn er velen in Nederland. Waar veel mensen echter niet actief bij stilstaan, is dat een garage prima geïsoleerd kan worden. Op die manier zou u ervoor zorgen dat de garage een veel aangenamere ruimte wordt, die u vervolgens ook actiever kunt gaan gebruiken. Bovendien is het voor in de garage opgeslagen spullen uiteraard beter als deze van degelijke isolatie voorzien is. Dit geldt zeker wanneer u uw auto in de garage plaatst! Tenslotte is het extra raadzaam uw garage te isoleren wanneer deze inpandig is. Warmte kan anders eenvoudig vanuit de woning via de garage naar buiten verdwijnen. Wat er komt kijken bij het isoleren van een garage en welke mogelijkheden u heeft, dat leest u hieronder in dit blog.

Muurisolatie

De meeste mensen kiezen ervoor om hun garage op z’n minst te isoleren via de binnenmuren. Meestal is dit de effectiefste isolatiemethode. Houdt u er dan wel rekening mee dat u enige binnenruimte verliest. Vooral bij een smalle garage is dit een belangrijk aspect. Verder is het goed om te onthouden dat garages meestal standaard slechter zijn geïsoleerd dan woonhuizen. Dit vanwege de minder strenge regels waar garages aan moeten voldoen. Wees er daarom zeker van dat u een deskundig isolatiebedrijf inschakelt; een bedrijf dat zeker rekening houdt met het feit dat extra sterke materialen moeten worden gebruikt. Zorgt u er bovendien voor dat uw isolatiespecialist een deugdelijk dampscherm gebruikt? Dit voorkomt vochtschade – en daarmee prestatieverlies.

Isolatie garagedak

Van oorsprong zijn de meeste garagedaken matig geïsoleerd. Isolatie via het dak is dan ook een goede mogelijkheid voor uw garage. Dakisolatie kan vervolgens van binnenuit, maar de meeste isolatiebedrijven prefereren dit vanuit buiten te doen. De zogeheten geïsoleerde schil wordt dan namelijk verrijkt met de gehele dakconstructie. De toekomstige kans op lekkages zal daardoor kleiner zijn en ook temperatuurverschillen worden meer gereduceerd. Als u uw garagedak toch van binnenuit wenst te isoleren, dan kan dat via plafondisolatie. Afijn, uiteindelijk kan de door u gekozen isolatiedeskundige uw specifieke situatie het best inschatten en daarop adviezen uitbrengen.

Isoleer de betonnen vloer

In vele garages is simpelweg alleen een kale betonvloer zichtbaar. Als u uw garage weinig gebruikt en als er ook niet veel slijtgevoelige voorwerpen aanwezig zijn, dan voldoet deze vloer wellicht. Echter is en blijft het een koude aangelegenheid met zo’n kale betonvloer. Bovendien verliest u hierdoor de nodige warmte. Als u hier iets aan wilt doen, dan dient u voor uzelf eerst één belangrijke vraag te beantwoorden: gaat u in de nabije of verre toekomst uw garage gebruiken om een auto op te slaan? De beantwoording van deze vraag is allesbepalend voor de keuze van de isolatietechnieken.

Ga warmteverlies via de garagedeuren tegen

Door veel mensen wordt het belang van de garagedeur (of -poort) in isolatie technisch opzicht wel eens onderschat. Feit is dat in veel garages ongelooflijk veel warmte verloren gaat via de garagedeur. Helaas is het vaak niet eenvoudig om garagedeuren deugdelijk te isoleren. Want kan een garagedeur nog wel openen en sluiten zodra er een fikse isolatielaag op is aangebracht? Die vraag is op voorhand zeker niet zomaar positief te beantwoorden. Als uw isolatiedeskundige uw garage komt inspecteren, kan deze u er vast meer over vertellen. Wat u in ieder geval wel kunt doen, is kieren en gaten afdichten met bijvoorbeeld piepschuim en tochtstrips.

Categorieën: isolatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *