Werkgever of werknemer verantwoordelijk voor (letsel)schade?

U hebt een gezellig bedrijfsuitje en er gaat iets mis: er gebeurt een ongeluk en een collega raakt gewond. Wie is er dan aansprakelijk voor de opgelopen schade? Is dat de werknemer zelf, of is dat toch gewoon de werkgever, omdat het ongeval onder werktijd gebeurde? Hieronder de oplossing van het raadsel…

Wel of niet op de werkplek?

Gaat het om een ongeval onder werktijd op een locatie buiten het bedrijf van de werkgever zelf, dan draagt de werkgever altijd een zekere verantwoordelijkheid. Voorbeeld: uw werkgever besluit om tijdens een personeelsuitje te gaan karten. U raakt betrokken bij een botsing en lijdt schade. Uw werkgever kan hiervoor aansprakelijk zijn, maar dit is niet automatisch het geval. Een rechter zal bijvoorbeeld kijken in hoeverre u min of meer (sociaal) verplicht was om aan dit uitje deel te nemen.

Wel of niet werk-gerelateerd?

Gaat u een activiteit doen na werktijd in het gebouw van uw werkgever en er gebeurt een ongeval met (blijvend) letsel en/of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid? Dan zal een rechter snel oordelen dat de werkgever aansprakelijk is voor de geleden schade. De werkgever heeft de activiteit gefaciliteerd en wellicht de risico’s niet goed ingeschat. Bovendien is het voor bepaalde (sportieve) activiteiten altijd goed om te weten of de werkgever hiervoor aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. U kunt dan zelf beslissen of u wilt deelnemen.

Arbeidsongeval advocaat inschakelen

Het is lastig om in te schatten wie waarvoor verantwoordelijk bij een bedrijfsuitje. Daarvoor is het vanuit de werkgever alsook de werknemers altijd verstandig om te rade te gaan bij een arbeidsongeval advocaat. Dat scheelt een hoop gedoe achteraf.

Heeft u te maken gehad met een ongeval tijdens een bedrijfsuitje? En hoe liep dat af? Wij horen graag uw relaas via het contactformulier op onze website.

Categorieën: Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *