Om te voorkomen dat staal roest

We vallen direct maar met de deur in huis: staal roest! Daar is niets aan te doen. Of toch wel? Jazeker wel! Wat je ertegen doet, hangt helemaal af van welke uitstraling je het stalen object geeft. Hieronder vertellen we je meer over een aantal goede afwerkingen van staal.

Thermisch verzinken

Thermisch verzinken is beste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele jaren zijn werk. Hoe werkt het? Het staal wordt in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest oplost. Het resultaat is blank staal. Na afspoelen in water wordt het staal ondergedompeld in een bad met vloeibaar zink van ongeveer 450 graden Celsius. Het zink brandt zich dan in het metaal.

Stralen en meniën

Voor gebruik binnen kun je staal ook laten stralen en meniën. Het grote voordeel hiervan is dat het staal later nog lasbaar en bewerkbaar is. Verder zijn beschadigingen makkelijk bij te werken met een kwast of spuitbus.

Staal verven of natlakken

Om staal van kleur te voorzien kunt je het spuiten met verf of natlakken. Het oppervlak wordt dan eerst gereinigd door het te stralen. Dan kun je het primen en aflakken zoals je wilt. Het is de goedkoopste manier om staal van bescherming en kleur te voorzien.

Staal poedercoaten

Bij poedercoaten wordt het staal eerst schoongemaakt door het te stralen. Daarna wordt er een statisch poeder overheen gespoten. Doordat het staal wordt geaard, trekt het de poeder goed aan. Het staal gaat dan in de oven om de poeder tot een harde laklaag te smelten. Hierdoor kan er geen zuurstof meer door de lak en kan het staal niet gaan roesten.

Cortenstaal

Cortenstaal lijkt het meeste op constructiestaal. Het heeft dezelfde kleur, het roest even hard en heeft dezelfde roestkleur en grofheid. Er is echter een zeer groot verschil: de roestlaag op cortenstaal, is meteen ook de beschermlaag. Cortenstaal roest dus niet door, terwijl normaal staal dat wel altijd doet.

Kiezen voor stalen afwerkingen

Naar aanleiding van bovenstaande is hopelijk het kiezen van de juiste stalen afwerkingen goed mogelijk. Voor stalen deuren bijvoorbeeld. Staal en metaalsoorten in een interieur zijn fantastische manieren om de inboedel extra glans te geven. Niet waar?

Wil je meer weten over afwerkingen van staal? Stuur ons een bericht met je vraag via ons contactformulier.

Categorieën: Materiaal