HACCP: betrokken in elke stap van je project

Totaalproject volgens HACCP

Wanneer je binnen je bedrijf werkt met met de productie of het verwerken van voedingsmiddelen, is HACCP binnen je gehele bedrijf erg belangrijk. Ga je een nieuwe (hygiënische) ruimte (ver)bouwen? Dan moet je hier dus ook rekening mee houden bij het totaalproject. In dit blog vertellen we er meer over.

Wat is HACCP?

HACCP is de afkorting van Hazard Analysis and Critical Control Points. Het heeft te maken met de gevaren voor de voedselveiligheid voor bedrijven die werken in de productie of het verwerken van voedingsmiddelen. Binnen elk bedrijf kan namelijk wel eens een ongeluk gebeuren. Het is wel belangrijk dat de voedselveiligheid hierbij niet in gevaar komt. Daarom moeten bedrijven die voedsel produceren of verwerken een voedselveiligheidsplan opstellen, het zogenaamde HACCP-plan. In dit HACCP-plan worden alle mogelijke gevaren voor de voedselveiligheid benoemd. Ook moet aangegeven worden welke gevaren eraan verbonden zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Microbiologische gevaren (bacteriën, schimmels, virussen, parasieten)
  • Chemische gevaren (schadelijke stoffen als dioxines, zware metalen, resten bestrijdingsmiddel)
  • Fysische gevaren (glas, botdeeltjes, scherpe metaal- of houtdeeltjes)

Hoe je HACCP in het totaalproject verwerkt

Ga je de keuken van uw horecagelegenheid, bakkerij, verwerkingsruimte, cleanroom, etc. verbouwen, renoveren of helemaal nieuw bouwen? Dan zal HACCP in het totaalproject verwerkt moeten worden. Bij elke stap zal er gedacht moeten worden aan de gevaren en risico’s op het gebied van voedselveiligheid. Van vloeren tot plafonds, van meubels tot installatiewerk, het zal allemaal moeten voldoen aan strenge normeringen (zoals HACCP) en richtlijnen. Hier moet je bij de bouw dus zeker rekening mee houden.

Laat het aan een specialist over!

Als eigenaar van een bedrijf waar met voedsel gewerkt wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk niet dagelijks bezig met bouwwerkzaamheden. Daarom kunnen we het ons goed voorstellen dat je iets over het hoofd ziet wanneer je wel zo’n project uitvoert. Het is dan ook verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen. Die kan je helpen met het verwerken van HACCP in het stappenplan van een totaalproject. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden van hulp door een expert bij jou in de buurt te bespreken.

Categorieën: Keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *