Bouwen met of zonder vergunning

Bent u van plan om een gezellig tuinhuisje toe te voegen aan uw tuin? Het kan een ware aanvulling zijn in een tuin, en zorgt bovendien voor extra handige opslagruimte. Maar het is niet altijd zo dat u zomaar een nieuw tuinhuis in uw tuin mag zetten. In sommige gevallen heeft u er namelijk een vergunning voor nodig. Is dat voor uw situatie zo? Dan is het belangrijk om hem op tijd aan te vragen. In dit blog leest u meer informatie over het bouwen van een tuinhuis met of zonder vergunning.

Regels verschillen per gemeente

Voor we beginnen, willen we u erop attenderen dat we in dit blog de meest voorkomende regels benoemen. Echter verschillen de wetten en regels over het bouwen van een tuinhuis met of zonder vergunning per gemeente. Daarom kan het zijn dat in de ene gemeente zonder vergunning gebouwd kan worden, maar dat er in een andere gemeente voor precies dezelfde situatie wel een vergunning aangevraagd moet worden. Daarom is het verstandig om de regels, voor u gaat bouwen, na te lopen bij uw eigen gemeente. De Rijksoverheid heeft de voorwaarde voor de bouw van een tuinhuis in een brochure vastgelegd. Maar dat is flink wat leeswerk. Daarom zetten wij de belangrijkste punten op een rij.

Tuinhuis bouwen zonder vergunning

Voor de volgende situaties hoeft u GEEN vergunning aan te vragen:

  • U wilt uw tuinhuis in de achtertuin binnen 4 meter van het hoofdgebouw bouwen, en de hoogte van het tuinhuis is minstens 30 centimeter onder de hoogte van de eerste verdieping.
  • Als u verder dan 4 meter van het hoofdgebouw bouwt, mag u tot maar liefst 3 meter hoogte vergunning vrij bouwen.
  • Het tuinhuis heeft een ondergeschikte functie aan het hoofdgebouw.
  • Het is natuurlijk niet toegestaan om de hele tuin vol te bouwen. Het percentage dat bebouwd mag worden, is afhankelijk van de grootte van de tuin. Voor een achtertuin tot 100m2 mag 50% bebouwd worden. Bij een grotere tuin is dit een kleiner percentage.

Tuinhuis bouwen met vergunning

Er zijn ook enkele voorwaarden waarbij u sowieso een vergunning aan moet vragen voor het bouwen van een tuinhuis. De redenen om WEL een vergunning aan te vragen zijn:

  • U wilt het gebouw in de voortuin bouwen.
  • U gaat op de hoek van een zijerf bouwen.
  • Het tuinhuis wordt groter of hoger dan volgens de voorschriften vergunning vrij toegestaan is.
  • Het tuinhuis heeft geen ondergeschikte functie aan het hoofdgebouw (bijvoorbeeld omdat het permanent bewoond gaat worden)
  • U wilt het tuinhuis relatief dicht bij de woning van de buren bouwen.

Wat zijn uw ervaringen met het bouwen van een tuinhuis? Heeft u een vergunning aan moeten vragen? Neem contact op en laat het ons weten!

Categorie├źn: Bouw en constructieTuinen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *