Aandachtspunten voor coating van bestaande vloer

Wilt u uw bestaande betonvloer opnieuw coaten? Het aanbrengen van een nieuwe vloercoating vraagt enige aandacht, maar dan oogt uw betonvloer ook weer helemaal als nieuw. In dit de blog vertellen we u waar u op moet letten voor en tijdens het aanbrengen van een vloercoating.

Zorg voor een goede hechting

Hechting van de vloercoating is natuurlijk het allerbelangrijkst. Om te zorgen voor goede hechtcapaciteit is het verstandig om oude coatinglagen van de vloer te verwijderen. Lukt dat niet? Doe dan een hechtproef op een klein stukje vloer om te controleren of de coating goed hecht.

Ondergrond egaliseren

De meeste coatings hebben een geringe laagdikte. Dat maakt dat elke onregelmatigheid in de vloer zichtbaar is als u die niet heeft weggewerkt. Is de vloer niet vlak of zijn er kleine uitstulpingen? Egaliseer dan eerst de vloer om te voorkomen dat de coating op de ‘slechte’ plekken eerder slijt.

Heel belangrijk: schone ondergrond

Het behoeft eigenlijk geen toelichting: een vloercoating hecht pas goed als de ondergrond schoon, droog en stof- en vetvrij is.

Zorg voor de meest ideale omgevingscondities

Na het aanbrengen van een betoncoating, moet deze goed kunnen drogen. Zorg er dus voor dat de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte niet hoger is dan 80% en dat de ruimte zelf goed geventileerd wordt.

Betoncoating gelijkmatig aanbrengen

Betoncoating ziet er uiteraard het mooiste uit als deze streepvrij is aangebracht. Hoe doet u dat? Kruiselings rollen geeft een regelmatige structuur aan de vloer. Verder is het belangrijk om aansluitingen met eerder aangebrachte banen te maken als de coating nat is. Eventuele rolaanzetten blijft u anders zien.

Poreuze ondergrond? Extra laag aanbrengen

Ongecoat beton is poreus en absorbeert vocht. Breng in dat geval een extra laag coating aan. Eerst een primer aanbrengen helpt ook. Dan weet u zeker dat de zuigende werking van de ondergrond wordt uitgeschakeld.

Toon respect voor de droogtijd

Het is misschien wat lastig, maar als u de aangeven droogtijd van de coating respecteert heeft u het beste resultaat. Bij 20°C is de topcoating na circa 3 uur stofvrij, na 16-24 uur beloopbaar en overschilderbaar en volledig uitgehard na 7 dagen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *