Goed begin is het halve werk

Wanneer u een nieuw gebouw neer wilt zetten, is het natuurlijk belangrijk dat u een goede ondergrond heeft, ook wanneer u in de toekomst uw 3D geprinte huis neerzet. Vandaar dat elk bouwproject begint met de juiste fundering. Voordat u met de bouw begint moet u daarom al een idee hebben hoe de belasting van het gebouw onderin opgenomen wordt. Het is het belangrijk om het te laten storten door een professional. Echter zijn er veel verschillende factoren waar u rekening mee moet houden. Wij vertellen graag meer.

Fundering die past bij de ondergrond

Omdat er veel verschillende grondsoorten zijn, is het ook nodig om gebruik te maken van verschillende soorten fundering die passen bij de situatie. In Nederland alleen al zijn er verschillende soorten ondergrond:

  • Dikke veen of slappe kleilaag in west Nederland. Deze grond zakt snel in. Diep in de grond bevinden zich harde zandlagen.
  • In midden Nederland bevindt zich stevige rivierklei. Dit type ondergrond kan zeer goed tegen een stootje.
  • In het zuiden en in het oosten van Nederland is er sprake van een afwisseling tussen klei en harde zandlagen.

Afhankelijk van de grondsoort is het belangrijk om de juiste fundering toe te passen.

Soorten fundering

Maar voor welke soort moet u dan kiezen? Het antwoord op deze vraag volgt altijd na een bodemonderzoek. Hieruit blijkt welke fundering het meest effici├źnt is. Zo kan er onder andere gekozen worden voor:

  • Traditionele fundering
  • Stroken fundering
  • Vorstrand
  • Tempex fundering
  • Betonpoeren

Professionele aanpak

Begint u aan een nieuw bouwproject, maar heeft u geen verstand van de verschillende soorten fundamenten of de ondergrond waarop u gaat bouwen? Wij raden altijd aan om de hulp in te schakelen van een professional! Zij geven u tips over de juiste manier van werken, en het soort fundering wat het meest geschikt is voor de ondergrond.

Categorie├źn: Bouw en constructie