Is een huis voor lage kosten straks standaard 3D geprint?

Wilt u een huis laten bouwen voor lage kosten? Dan is misschien een 3D geprint huis voor u wel de oplossing. In de komende jaren moeten de eerste 3D geprinte woningen gerealiseerd gaan worden in Eindhoven. Maar is dit echt de toekomst? Is er geen andere optie om een huis te laten bouwen voor lage kosten?

Wat voor een huizen worden er gebouwd in Eindhoven?

De 3D geprinte huizen die in Eindhoven worden gerealiseerd, zijn afkomstig uit de printer van de Technische Universiteit in Eindhoven. Deze complexe, organisch ogende woningen wijken op vrijwel alle fronten af van de vele nieuwbouwwijken die tegenwoordig worden gebouwd. Dat voor zo’n bijzonder ontwerp is gekozen, is niet zo vreemd. Een 3D printer hoeft zich immers niet aan conventionele vormen te houden. Waar prefab betonplaten en bakstenen doorgaans rechthoekig en strak zijn, kan de 3D printer elke gewenste vorm realiseren. Erg geinig dus om met zo’n apparaat een huis te laten bouwen. De kosten ervan zijn hierdoor bovendien heel erg laag. Maar toch hoeven we niet te verwachten dat over een aantal jaar iedereen in een 3D geprint huis woont.

Kanttekeningen bij huizen bouwen met een 3D printer

Het bouwen van huizen met een 3D printer is nog geen standaard procedure. We kunnen het project in Eindhoven daarom beter beschouwen als een gewaagd experiment. En als we even wat verder inzoomen op de nog te realiseren 3D huizen, dan ontstaan er bij ons toch eigenlijk ook meteen een aantal vraagtekens. Wat moeten bijvoorbeeld met al die bolle wanden in het huis? Hoe zit het met isolatie en verwarming? En hoe stevig is plastic in een sneeuwbui of hagelstorm? Kortom, huizen bouwen met een 3D printer lijkt nog niet echt dé oplossing te zijn. Hoe laag de kosten van plastic ook mogen zijn. Wij gingen op zoek naar een andere manier om voor een betaalbaar bedrag een huis te laten bouwen.

Laat uw huis bouwen vanuit een bewezen basisontwerp

Er blijken bedrijven te bestaan die volwaardige huizen kunnen bouwen voor zeer lage kosten. Dit kan doordat zij werken met basisontwerpen. Er hoeven dus geen kosten meer gemaakt te worden aan een architect. Kiest u in dit geval dan niet voor een duizend-in-een-dozijn-huis? Nee hoor. Elk basisontwerp is volledig naar eigen wens aan te passen. Met als grote voordeel dat u beschikt over een uniek huis, maar niet de grote hoeveelheid aan kosten kwijt bent, als wanneer u geheel zelfstandig een nieuw huis zou laten ontwerpen en bouwen. Kortom, laat uw nieuwe huis bouwen voor lage kosten door te kiezen voor een basisontwerp woning!

Categorieën: Bouwbedrijf